Friday, February 26, 2016

Transgender.

Assalamualaikum.

Hai semua! Ya Allah, lama juga aku tak update post. Last update pun two weeks ago. Almaklumlah, disebabkan aku pelajar, dan hari hari aku dipenuhi dengan homework dan assignment yang lect suka beri last minute membuatkan aku tiada masa untuk update blog walaupun aku selalu on laptop untuk cari source for my assignment.

Last week, eh I means, last monday baru lepas submit assignment for English in Media, yang berbentuk news report video. Ya Allah, memang penat sangat buat sebab kena shoot banyak kali, dan buat last minute sebab baru dapat tahu assignment nak submit on monday. Letih!

Dan minggu ni lagi sekali, dilanda keletihan, which is, I have to submit my MPU assignment yang aku buat tentang transgender. kenapa aku memilih tajuk tu sebagai tajuk assignment aku, adalah kerana aku suka dengan tajuk tersebut dan kalau boleh nak orang ramai tidak menghuna orang yang telah transition ni walaupun ianya dilarang disisi islam. Walaupun mereka dah transition, perlu ke kita untuk memaki hamun dengan apa jalan yang telah dorang pilih? Dalam islam pun kita tak dibenarkan untuk memaki hamun orang lain walaupun mereka dah buat silap, bukan?

So, that is why, aku cuba untuk memberi sedikit sokongan pada mereka, bukan aku kata aku support no, tapi mereka juga manusia yang punya hati dan perasaan. Kita pun begitu juga. Kan?

So, korang doakan lah agar assignment aku diterima dan tidak direject oleh Madam.

Hehe, so see you guys again! Banyak lagi benda nak share tapi tidak berkesempatan.

Sunday, February 14, 2016

Duit hilang.

ASSALAMUALAIKUM

Hi korang! Pernah tengah korang syok berbelanja and tanpa korang sedar korang dah habiskan beratus ratus dalam sehari?

Sedangkan apa yang korang belanja hanyalah untuk makanan dan benda kecil macam, kalau student macam aku,

-duit kereta prebet

semalam aku keluar outing dengan roommate aku, and tanpa sedar nya aku dah habiskan RM100 semalam, bukan 100 jela ada 100 setengah macamtu. Aku cuma keluar pergi makan dekat Seoul Garden, RM33 share, then bayar duit kereta prebet rm8 pergi balik. Lepastu minum dekat secret recipe itu pun member belanja, dan bayar duit dakwat printer kami share sebilik RM13. beli tupperware dua bekas untuk makan di cafe RM5.40. dan aku beli lipstik dekat guardian semalam RM18.

Sepatutnya ada total rm22 something but aku cuma ada total rm1. Hahahaha.

Aku harap ada balance lagi rm200. Cukup lah untuk aku survive sampai cuti mid sem bulan 3 nanti. Dan duit poket aku dengan menjual topup, harapnya boleh survive. Huhuhu.

Saturday, February 13, 2016

Perasaan pelik dalam diri. Korang ada? Kalau ada jom share!

Belum bersedia.

Yes aku belum bersedia.

Bila orang orang sekeliling bicarakan soal

CINTA, PERKAHWINAN.

Aku rasa muak untuk mendengar nya.
Dan aku tak suka bila orang membuka topik tentang perkara macam tu dekat aku.

its because i'm not ready yet to be in love
And to get married.

Bila orang cerita

'Aku tak sabar nak kahwin, dan aku harap dia lah jodoh aku'

I will feel like, "ya Allah, aku geli"
Rasa macam tak so into with the conversation.

Maaf, aku tak gemar soal jodoh dan perkahwinan. Aku taknak cari. Biar Allah tentukan siapa. Sekiranya ada, maka aku kahwin. Sekiranya tiada, redha.

Tapi, kalau tengok cerita pasal kahwin memang lah layan jugak. Macam "Cinta Si Wedding Planner" and the rest. Tapi feel nak kahwin tu memang tak ada and tak sampai pun.

Apatah lagi feel nak ada boyfriend. LOL
Baik bercinta lepas nikah. Lagi comel. tapi aku tak gemar jugak. Yelah sebab dah tak gemar nak kahwin, apatah lagi nak bercinta lepas nikah.
Bercinta sebelum nikah pun aku tak mau. Hahaha.

Bila kawan sebaya yang kahwin pun aku tak ada perasaan "nak juga"
"Best nya dia dah kahwin"
takde pun weh, aku macam takde perasaan. Hahaha cuma doakan dia bahagia je.

perkahwinan idaman, ke pelamin idaman ke semua aku takde. Dan tak nak fikir pun.
Kalau tak dapat jadi bridesmaid member pun aku tak heran asalkan perut aku kenyang dapat makan nasi minyak yang sedap. Kalau tak sedap, memang nak carut lah kan. Woi, I came to eat kotzzz and bukan nak tengok pengantin pun. kalau tak sedap memang mengamuk ah! Hahahaha.

So, korang ada tak perasaan pelik pelik dalam diri korang?
Bagi aku ni pelik lah, sebab orang lain semua nak ada teman hidup, nak boyfriend, nak kahwin.

But, when it comes to me, i dont feel like I wants it.
Huhu.

Friday, February 12, 2016

Thankyou Kak Rrai !


ASSALAMUALAIKUM

Hi everyone, so harini blog aku, mempunyai wajah yang baru and I love it very much! Thank you to Kak Rrai sebab baik hati edit kan blog saya. 

Yeay !

Marriage & Single

Everyone has their own life path, so do I and so do you who are reading my posts right now.
but some people had been through so many hardships in their life either they can went through it or not its depends on their own self.

In my problems, I have these kind of problem which is I cant heard people who talks about 'jodoh' in front of me. Its not because that I don't have someone in my life ; boyfriend.

But
I just feel that, i'm not into jodoh and I never think who will be my future husband, how many kids will I have, will I have a happy family or not. And I never think about my dream wedding!
NEVER.

I just wanted to be happy and enjoy my life right now while I still can. Why did you have to think about 'who's your future husband' while you can live happily with your own? I didnt want to think about my future family with kids. No, just no.

If you said that
'Oh arent you getting married one day'
'Wont you have a kids one day'

Yes of course I want it, but its not like I DO REALLY WANT TO GET MARRIED AND HAVE A KIDS. No.
I want to take care of my family, create a best moment with em before they gone and I dont care if I didnt get married one day a long as I have my own money, house, car, mom, dad. I dont care about marriage.

I have my own choice why did I didnt want to get married. Dont judge. Its my choice. And thats what I want.

Monday, February 8, 2016

What's wrong?

So, What's wrong in being SINGLE?
What's wrong if they dont have someone special in their life?
What's wrong if they dont have much attention in men's eye?

what's wrong with that people? what's wrong if they don't have a boyfriend/crush/lover to message,whatsApp,call,facetime all day night long?

WHAT'S WRONG WITH THAT?

sometimes they prefer to be alone rather than being with fake people.
they rather being without a lover who always cheats.

being single is better'
you dont have to think about :

'what he/she doing today'
'are they fine'
'have they eaten or not'
'omg did he/she cheats me?'

you dont have to, and the most important things is,
you dont have to take care of someone feelings at all
you just have to care on your self.

dont feel you are alone, dont feel you are not good enough to be someone lover
sometimes, being alone are better,
that is the way where you can, sit down and relax and think about something that you never ever will think if you're being someone lover. you can do anything you wanted to without have someone to said 'no you cant do this' 'no you cant do that' > except your moms

yes, of course and absolutely
being someone lover is like, you are in paradise, everything you did will reminds you of him
and you feel like your love are in the air,

i used to feel that too.

but if u are to eager to being in love, you might have gone to a wrong way in love.
just be true, dont be fool just because of someone you love.

Love is not about love towards your lover
but it is vice versa.

LOVE YOURSELF MORE BEFORE YOU LOVE SOMEONE ELSE.

hello dearies.

Hello dearies.

A very very good afternoon / evening to everyone. well today is the last day of my holiday, yeay not so yeay, i dont want to go back to my college TT
i dont want to face my tough life in that college with bunch of assignment and presentation that i really hate the most and of course going to class everyday i wish that all the classes will cancel.

and i think that today will be the last day  i will updates my blog, IM SO FUCKING SAD RIGHT NOW because in my college didnt have a good internet connection like the one in my house. so i will rarely open my blog and update and i cant blogwalking too.

so guys, how you guys doing? good? oh btw, happy chinese new year to all my chinese friends and my chinese family, xinnian kuaile, gongxi fa cai.
i hope everyone are doing good, and its raining heavily and windy here at my place and i guess thats all for today post. huhu bye

Saturday, February 6, 2016

CUTI dan ASSIGNMENT !

ASSALAMUALAIKUM

Hi korang. Ya Allah lama nya tak update,dah masuk bulan 2 pun. Dan sekarang aku tengah bercuti. Cuti untuk apa? Dah tentu lah untuk raya cina! Yeay! Xinnian Huaren Kuaile nimen! Dah belajar subjek mandarin dekat kolej since sem 1, mesti lah kena acah sikit cakap mandarin kalau tak cemana nak lancar nya mandarin aku yedok? Hehehe. Gongxi gongxi, gongxi facai ^^

Okay, finally aku dah siap pun buat assignment untuk English In Media I ni. Sebenarnya kalau tak dekat kolej haritu aku dah siapkan, tapi aku simpan last main point dengan concluding sentence untuk aku buat dekat rumah. And guess what? I've challenge myself untuk buat article 1000 words! Yeay, erin pandai yeay! Mula mula masa dapat assignment, madam adiba cakap kena buat essay 1000 words, aku punya tercengang tu katak pun boleh masuk mulut. Ya lah, biasa aku buat sampai 450 words je woi, ni apa hal tetiba kena buat 1000 words pula kan. Lepas tu dia bagi 3 tajuk and pilih mana satu nak aku lupa apa tajuk tajuk nya yang aku ingat, aku memilih tajuk "Gadget" sebab aku rasa tajuk tu memang dekat dengan aku, since aku ni memang penggemar gadget and 'anti-social' .
Dan, aku berjaya membuat essay 1000 words tersebut. Yay! Gongxi untuk diri sendiri.


Lepas dah selesai satu masalah, timbul lagi satu masalah which is, kena pilih tajuk untuk informative speech for MPU subject (Communication Skills). Ms Sha bagi 3 tajuk and kena pilih juga which is "Health, Education, Technology". Dan aku masih dalam dilemma nak pilih tajuk apa. So sebab English In Media I, aku dah buat Gadget yang lebih kurang dengan technology tu, maka aku pun memilih HEALTH. Dah siap pilih tajuk tu, kena pilih tajuk kecil sendiri pula nak buat tentang apa. Ya Allah, memang blur lah aku kan. Setelah aku fikir dan fikir, apa yang tentang kesihatan yang paling dekat dengan aku..... akhirnya aku berjaya perolehi. And tajuk yang bakal aku buat untuk informative speech ni adalah tentang, "Sleep Can Help You Lose Weight!"
yes yes. Sebab aku suka tidur, and I can sleep 24h! Jadi aku pilih tajuk ni, yang agak "Wow serious la? Tidur pun boleh kuruskan badan? Bukan tidur ni menambahkan berat badan?
Ya ya ya, aku dah mengkaji before aku pilih tajuk ni, and yes, dengan tidur boleh mengurangkan berat badan kita, Macam mana caranya? Nanti lah dulu aku cerita lepas aku dah siap buat assignment ni semua and submit to Ms Sha, aku akan kongsi kan. Hehehe

And, wish me luck kawan kawan. Semoga sem ini saya berjaya mendapat dean list. AMIN!
 
 photo p18_zpsnhtphbmr.png